I Hørning Minirace Klub dyrker vi rilleræs på træbane.
Det kaldes også for slotracing og havde sin storhedstid før fjernstyrede biler blev hver mands eje.
Sporten har imidlertid fået en opblomstring siden sidst i forrige århundrede.
Pt. har vi ét hold for deltagere fra 15 år og op efter...
Rilleræs er INTENS konkurrence, koncentration, svedige håndflader og en masse gode grin.
Konkurrencerne er det centrale, men vi bruger også lidt tid på at fintune bilerne.
For at holde omkostningerne nede (i en ellers billig sport) kører vi hovedsaglig med standard chassiser og plomberede motorer.
Det sikrer en fair konkurrence, hvor kørerens dygtighed er det afgørende.
De meget enkle biler kan bygges fra stumper eller købes brugt.
Alt i alt står en ny bil i ca. 660kr. mens en brugt koster ca. det halve.
Begyndere kan sædvanligvis låne en bil det første stykke tid, og klubbens medlemmer hjælper gerne med råd og vejledning til opsætning af bilen.
Rilleræs minder om de populære racerbaner af plastic; Scalextric, Carrera, Ninco m.f., der kan købes i legetøjs- og hobbybutikker.
RilleræsBanerne er bare permanente baner af træ, bilerne metal chassis og farten er meget højere.
Bilerne i den mest populære klasse 1/24 Production S16D kan køre en omgang på den 54,25 meter lange bane på under 6,5 sekunder. En radarmåling udført med en Ballistik Radar fra Terma A/S viste at bilerne accelererer med over 2g og topfarten er ca. 55km/t. De ekstreme Wing Cars har en topfart på godt 90km/t. Bilerne har chassis af messing, stål eller fjederstål. Karossen er lavet af vaccumformet Polycarbonat - en af de få plasttyper der er stiv og slagfast nok til at holde til uheld ved de høje hastigheder.
Håndspeederen kan være en standard masseproduceret speeder fra Parma eller en sofistikeret speeder med variabel bremse og topfart. En håndspeeder kan lånes i starten. En god enkel håndspeeder kan fås for ca. 300kr. En justerbar håndspeeder koster typisk lige over 1000kr.
Banen er lavet af MDF plader, og er 54,25 meter lang. De 8 spor er lige lange og er hver forsynet med to strømførende flettede bånd, der forsyner bilerne med strøm.
Klublokalet er indrettet med borde, hvor man kan vedligeholde sin bil og en lille biks, hvor man kan købe reservedele. Desuden har Birthe gjort et godt stykke arbejde med at gøre lokalerne hyggelige, med bl.a. sofakrog.
Konkurrencerne er enten sprint konkurrencer af 16 minutters varighed eller endurance konkurrencer på op til 24 timers varighed.
For at udligne forskellen på de inderste og yderste spor skifter man fra spor til spor således at man f. eks. i en 16 minutters konkurrence kører 2 minutter på hver af de 8 spor.
DM afholdes på 5 større baner i Danmark nemlig: Ålborg, Århus, Esbjerg, Odense og København.
Se forsiden for aktuelle træningstider.